EMDR

Heb je iets naars meegemaakt en lukt het je daarom niet goed om weer ‘normaal’ verder te gaan met het dagelijks leven? Mind at Work maakt ook gebruik van Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), dat kan helpen bij de verwerking van ingrijpende gebeurtenissen.

Voor wie?

Voor mensen die na een nare gebeurtenis  emotionele klachten hebben gekregen en gehouden. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van het herbeleven van de ervaring, het vermijden van zaken met betrekking tot de ervaring, verhoogde alertheid, stress, schaamte of schuldgevoel, een slecht humeur, depressie, angsten, jezelf zorgen maken, paniek, slaapproblemen, een negatief zelfbeeld,  relatieproblemen en onverklaarbare lichamelijke klachten. EMDR kan helpen bij:

 1. Auto-ongeval
 2. Brand
 3. Natuurramp
 1. Overval
 2. Getuige van geweld
 3. Mishandeling
 1. Aanranding of verkrachting
 2. Misbruik
 1. Ongeval, verwonding, ziekte
 2. Diagnose van een ernstige ziekte
 1. Verlies van baan
 2. Verlies van een geliefde
Gebeurtenissen waarbij EMDR kan worden ingezet

Het resultaat

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. EMDR is een kortdurende therapievorm. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis dan zijn mensen vaak al na enkele zittingen in staat om de normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken. (Bron: Vereniging EMDR Nederland).

Werkwijze

EMDR is een kortdurende behandeling om nare gebeurtenissen te verwerken op een manier die ongeveer zo snel gaat als het duurt voor het lichaam om een wond te helen. Nu moet de heling van de hersenen bevorderd worden. Het informatiecentrum in de hersenen wordt gestimuleerd om het opslaan van de herinnering te neutraliseren, waardoor het hele systeem er neutraler mee om kan gaan.  Dit wordt gedaan door een afleidende stimulus aan te bieden.

Werkwijze

Mind at Work heeft een overeenkomst met de meeste zorgverzekeraars. Als je een EMDR behandeling zou willen ondergaan kun je contact opnemen met jouw zorgverzekeraar om te vragen hoeveel vergoeding je krijgt en of je een verwijzing van de huisarts nodig hebt.

Wij zijn aangesloten en ingeschreven bij:

 1. het BIG-register als gezondheidszorg (GZ)-psycholoog
 2. het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP)
 3. de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (LVVP)
 4. Vereniging EMDR Nederland