Mind at Work maakt ook gebruik van Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), dat kan helpen bij de verwerking van ingrijpende gebeurtenissen.

Wanneer in te zetten?

Als mensen na een nare gebeurtenis  emotionele klachten krijgen en houden. Emotionele klachten komen tot uiting in bijvoorbeeld het herbeleven van de ervaring, het vermijden van zaken met betrekking tot de ervaring, verhoogde alertheid, stress, schaamte of schuldgevoel, een slecht humeur, depressie, angsten, zich zorgen maken, paniek, slaapproblemen, een negatief zelfbeeld,  relatieproblemen en onverklaarbare lichamelijke klachten. EMDR kan worden ingezet bij:

Gebeurtenissen waarbij EMDR kan worden ingezet

Het resultaat

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. EMDR is een kortdurende therapievorm. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis dan zijn mensen vaak al na enkele zittingen in staat om de normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken. (Bron: Vereniging EMDR Nederland).

Werkwijze

EMDR is een kortdurende geprotocolleerde cliëntgerichte behandeling om nare gebeurtenissen te verwerken op een manier die ongeveer zo snel gaat als het duurt voor het lichaam om een wond te helen. Nu moet de heling van de hersenen bevorderd worden. Het informatiecentrum in de hersenen wordt gestimuleerd om het opslaan van de herinnering te neutraliseren, waardoor het hele systeem er neutraler mee om kan gaan.  Dit wordt gedaan door een afleidende stimulus aan te bieden.

Werkwijze

Mind at Work heeft een overeenkomst met de meeste zorgverzekeraars. Mensen die een EMDR behandeling zouden willen ondergaan kunnen contact opnemen met hun zorgverzekeraar om te vragen hoeveel vergoeding ze krijgen en of ze een verwijzing van hun huisarts nodig hebben.

Wij zijn aangesloten en ingeschreven bij:

  1. het BIG-register als gezondheidszorg (GZ)-psycholoog
  2. het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP)
  3. de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (LVVP)
  4. Vereniging EMDR Nederland